Cinsel ilişki ile ağrı hakkında genel olarak konuşmak her zaman için kolay olmayabiliyor, Özel ilişkiler ve etkinlikler söz konusu olduğu zaman mahremiyetimiz konusunda hasas olmanız anlaşılabilir bir durum olabiliyor ve talihsiz bir sonuç olarak oldukça yaygın olan ve yine de hak ettikleri düzeyde kamuoyunda tartışılmayan cinsellikle ilgili sağlık sorunları olabiliyor.
Birisi cinsel ilişki sırasında acı çektiğinde veya işlev bozukluğu yaşadığı zaman ilişkilere z arar verebilir, güvensizlik veya yetersizlik duyguları yaratabilmektedir, ve kişisel mutlulukları üzerinde ciddi bir etkisi olabilir.
Cinsiyetin acıtması normal değildir ve çoğu zaman bir pelvik sağlık uzmanı tarafından teşhis edilebilecek bir temel neden bulunmaktadır. İlişki sırasında ağrı yaşayan birçok kadın için sorun vajinusmus adı verilen tedavi edilebilir bir rahatsızlıktır.
Vajinismus nedir?
Vajinismus vajina çevresindeki kasların penetrasyon sırasında istemsiz olarak gerilmesi veya kasılmasıdır. Bu, cinsel ilişki sırasında, tampon takarken veya jinekolojik muayenelerden geçerken ortaya çıkabilir. Resmi olarak kaydedilen vakalar insanların sadece %5’ini etkilerken, vajinismusun bundan çok daha yaygın olduğuna ve çok sayıda vakanın bildirilmediğine inanılmaktadır. Stres veya kaygıdan enfeksiyonlara, menopoza, Endometriozis gibi altta yatan jinekolojik rahatsızlıklara veya vücuttaki diğer fiziksel değişikliklere kadar vajinismusa katkıda bulunabilecek bir dizi faktör vardır.
Vajinismus teşhisini bu kadar zorlaştıran nedir?
Vajinismusun teşhisi birçok nedenden dolayı genellikle zordur. Birincisi, vajinismusu olan birinin çoğu görüntüleme ve tıbbi muayenesi genellikle normal görünecektir. Sıklıkla bu durum, yalnızca cinsel sağlık ve pelvik ağrı konusunda uzman bir doktor tarafından yapılan dahili bir vajinal muayene ile doğru bir şekilde teşhis edilebilir.
Ayrıca, hastaları penetrasyonla ilgili zorluk yaşadıklarını paylaşma konusunda isteksiz hale getirebilecek ve bir tıp uzmanından yardım istememelerine neden olabilecek sosyal faktörler de vardır. Vajinismus, mahcubiyet, mahcubiyet veya “cinsel olarak bozulma” korkusuna neden olabilir. Yardım istediklerinde, birçok doktor, bozukluğu doğru bir şekilde tanımlamak için vajinismus konusunda yeterli eğitime sahip değildir. Tanı koyamamak, hastaların ağrının tamamen kafalarında olduğunu hissetmelerine ve bu suçluluk veya utanç duygularının daha da kötüleşmesine neden olabilir.
Vajinismus tamamen zihinsel midir?
Vajinusmus Zihinsel midir diye soracak olursanız, kesinlikle hayır diebiliriz, Vajinusmus hastalarında altta yatan kaygı veya travma öyküsü olabilmektedir, ancak bu soruna neden olabilecek birçok fiziksel sorunda bulunabilmektedir, Endometriozis, miyomlar veya polikistik over sendromu gibi altta yatan belirli jinekolojik bozukluklar, pelvik taban kas sisteminin kronik korunmasına katkıda bulunabilir ve vajinusmusa yol açabilir, Vajinal penetrasyon ile ağrı genellikle hamilelik, doğum veya pelvik errahi nedeni ile fiziksel travma veya pelvik bölgedeki değişikliklerden sonra da ortaya çıkabilmektedir.
Vajinismus nasıl tedavi edilebilir?
Vajinismus tedavisi için kapsamlı, çok modlu bir yaklaşım en iyisidir. İlk tedavi genellikle dört ila altı haftalık pelvik taban fizik tedavisi ve ya bire bir bilişsel davranışçı terapi (CBT) ya da bir farkındalık ve meditasyon programı gerektirir. Bir pelvik taban fizyoterapisti ile çalışmak, pelvik taban kaslarıyla ilgili kök sorunları çözmeye yardımcı olabilir. Birçok hasta, pelvik tabandaki istemsiz kas spazmlarını gidermeyi ve pelvik kaslar uzun süre kasılmış haldeyken her zaman ortaya çıkan iltihaplı pelvik sinirleri tedavi etmeyi amaçlayan ayakta tedavi protokolü ile başarı elde etmiştir.
Seks sırasında ağrı hissederseniz ve vajinismus olabileceğinizi düşünüyorsanız doktorunuzla konuşun. Ağrısız bir cinsel yaşamın ilk adımı, kendiniz ve sağlığınız için savunuculuk yapmaktır. Seks zarar vermemelidir ve tatmin edici ve tatmin edici bir seks deneyimi yaşamanıza yardımcı olacak tamamen yönetilebilir tedaviler mevcuttur!
CinselSohbetet Bilgilendirme; Sağlık, çok önemli bir kavramdır ve geri dönüşü yoktur, site içeriğimiz tamamen bilgilendirme amaçlı araştırmalar sonucu elde edilmektedir, tedavi etme gibi bir özelliği bulunmamaktadır, Yaşadığınız her türlü cinsel sağlık ve kişisel sağlık problemlerinizde, hekimlere danışmanızı öneriyoruz.